Heti foglalkozások 13.

Tematikus foglalkozás “A” komponens

Májusban az egészséges életmód témakörét folytattuk a következő felvetéssel: Milyen élelmiszereket ajánlanál az egészség megőrzéséhez? Beszélgetéssel kezdtünk ráhangolódni a témára. Az iskolai étkezés és a büfé is szóba került. Ezután vetítettem a táplálkozással kapcsolatban.

Tematikus foglalkozás “B” komponens

Uniós zászlók készítése

Készítette: Máté Béla

Május hónap első foglalkozásán az Unió tagjainak zászlóit készítettük el. A foglalkozás elején kis csoportokat alkottunk és minden csoport megtudta, melyik tagország zászlaját kell elkészítenie. Ezután egy rövid kis film kereteiben minden csoport kijegyzetelte az aktuális zászló jellegzetességeit. Csoportonként két, legfeljebb 3 zászlót kellett elkészíteni. Kisebb nehézséget okozott az angol, portugál és a szlovák zászló elkészítése. A csoportok a sok- sok ragasztás, nyírás és festés után boldogan lobogtatták a kész zászlókat. A második foglalkozást egy kis gyűjtőmunka előzte meg. Az előadásra összegyűjtésre került az Unió összes tagállamának himnusza. Mivel ezek meghallgatása hosszabb időt vett igénybe, mint az előadás ideje, ezért a tanulók meglehetősen elfáradtak, mire a végére értünk a meghallgatásuknak. Sok érdekes és szép dallamot hallgattunk végig és megállapítottuk, hogy a magyar himnuszon kívül a francia nemzeti és az európai uniós himnuszok a legszebbek.

Tantárgyi fejlesztés – magyar

Május hónapjában a soron következő foglalkozáson (2018.05. 02.) szójelentés olvasással, fejlesztéssel és piktogramokkal foglalkoztunk. A tanulók csoportmunkában, kooperatív technikával dolgoztak rajzos feladatlap segítségével. Mosolygó arccal kötötték össze a piktogramokat a megfelelő jelentéssel. Mindenki nagyon aktív volt.

Tantárgyi fejlesztés – anyanyelvi

Az első foglalkozáson a szójelentés olvasás fejlesztése volt a fő cél. Csoportmunkában kooperatív technikával „kupactanácsban” dolgoztak a tanulók. Rajzos feladatlapot kaptak, melyen a piktogramokat kellett összekötni a jelentésükkel. Sikeresen elvégezték a munkát, többnyire felismerték a rajzokat. Szívesen végeznek ilyen jellegű feladatokat, több sikerélmény éri őket. a fegyelemmel sem volt különösebb probléma.

Tantárgyi fejlesztés – matematika – 1. csoport

A május havi programok összeállításánál figyelembe vettük, hogy tanév vége közeledik, a gyerekek egyre nehezebben motiválhatók.

Két játékosabb és két tananyaghoz kapcsolódó témát választottunk.

A sodoku alapjaival ismerkedtünk a hónap első foglalkozásán. A szabályok megértése nem okozott gondot, az alkalmazásban már akadtak problémák. Itt is sokat kell még gyakorolni.

Remélem azonban, hogy néhányan kedvet kaptak a sodoku rejtvények megfejtéséhez.

Tantárgyi fejlesztés – matematika – 2. csoport

A májusi foglalkozások első alkalmával [2018. V. 02.] a cél a logikai képesség fejlesztése volt az elsődleges. Ezt játékos formában igyekeztük elsajátítani. Megismerkedtünk a sodoku játék alapjaival, játékszabályaival (tábla mérete, használható számok, hol milyen számok használhatóak).

A játékszabályokat a gyerekek viszonylag hamar megértették.

A kezdetekben még sok szükség volt segítségre, de a későbbiekben egyre ügyesebben és gyorsabban oldották meg a különböző nehézségű feladványokat.

A gyerekek a feladványokat nyomtatott papíron kapták meg.

Nyelvi foglalkozás – angol 

Májusban sokat gyakoroltuk az előzőekben tanultakat. Az első négy foglalkozáson néhány foglalkozással ismerkedtünk meg, melyekkel bővítettük önmagunk bemutatását. Megtanultuk és gyakoroltuk, hogyan kérdezzünk rá mások foglalkozására. Önarcképet rajzoltunk, ami tükrözte elképzelt foglalkozásunkat. Fel kellett ismerni, majd rákérdezni: What do you do? A kérdésre válaszoltunk, ugyanakkor eldöntendő kérdést is feltéve a yes vagy no válaszokat gyakoroltuk. A foglalkozások végén a Hall of fame című dalt hallgatva, gyűjtöttük össze az abban felsorolt foglalkozásokat. Nyelvtani ismeretanyagként a határozott és határozatlan névelők használatát gyakoroltuk.

Kellemes hangulatban teltek a foglalkozások.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.