Heti foglalkozások 65.

Tematikus foglalkozás – “A” komponens

A második foglalkozás november 14.- én volt, melyet könyvtár látogatásra szántunk. A község szépen felújított könyvtárát látogattuk meg. A gyerekek nagy érdeklődéssel fordultak a könyvek, olvasnivalók és az informatikai eszközök felé.

Tematikus foglalkozás – Európai Unió

Tantárgyi fejlesztés – magyar – 1. csoport

Téma: A szavak sokszínűsége, gazdagsága

Időpont: 2019.11.13.

Ezen a foglalkozáson a rokonértelmű, ellentétes jelentésű, azonos alakú és többjelentésű szavakkal foglalkoztunk.

A gyerekek csoportokban dolgoztak. A csoportalakításnál mindenki húzott egy szót, és meg kellett találniuk a „rokonaikat”, ezáltal lettek csoporttagok.

Pl.: megy, sétál, ballag, lép

A továbbiakban játékos feladatokat oldottak meg betűrács, rejtvény, kakukktojás – játék, rajzok segítségével.

Az ellentétes jelentésű szavakkal volt a legkevesebb gond. A többjelentésű és azonos alakú szavaknál több gondolkodásra volt szükség. Általában a szó egyik jelentését fűzték bele két különböző mondatba. Ez a terület még fejlesztést igényel.

Maguktól is kellett gyűjteniük hasonló feladványokat. Néhány tanuló kifejezetten ügyes volt.

Tantárgyi fejlesztés – anyanyelvi – 2. csoport

A soron következő foglalkozás november 15- én volt megtartva.

Témája: Keresd meg az elbújt közmondásokat!

Ezen a foglalkozáson a gyerekek kaptak egy-egy képet, amelyen meg kellett keresniük az „elbújt közmondásokat” Ezt követően leírták őket, így a helyesírást is gyakorolták, majd pedig közösen megmagyaráztuk a jelentésüket. Voltak, akik ügyesebben értelmezték, néhányan pedig több magyarázatot, hozzáfűzni válót igényeltek. Sokszor rácsodálkoztak egy-egy közmondás jelentésére. A foglalkozás további részében pedig elmondták, hogy ők milyen közmondásokat ismernek, hol szokták hallani, mit jelent. Majd egy kis mozgást is párosítottunk hozzá: a tanulók felváltva elmutogattak egy-egy közmondást, amit a többiek ki is találtak. Az egész foglalkozás során mindenki nagyon jól érezte magát. A gyerekek arcán látszott a jókedv: sokat mosolyogtak, nevettek.

Nyelvi foglalkozás – angol

63.-66. foglalkozás

A foglalkozásokat az évszakok, az időjárás témakörben dolgoztuk fel. Szógyűjtési versennyel gyűjtöttük össze az ismert szavakat, kifejezéseket. Ezután egy-egy évszakokról szóló szöveg feldolgozásával bővítettük szókincsünket. Összegyűjtöttük és megneveztük az adott évszakhoz kapcsolódó hónapok neveit. Gyakorlásként egymásnak adtunk fel 3-3 szót vagy kifejezést, arról kellett felismerni az adott évszakot. A foglalkozások végén megnéztük a Boney M Calendar Song című daláról készült videó klipjét, majd megtanultuk és minden foglalkozáson vidáman énekeltük a dalt.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.