Személyes találkozó “B” komponens

2019. október 14-15-16-án 3 csodálatos napot tölthettünk el Romániában.
A határt átlépve először Nagyváradot néztük meg, ahol csatlakozott hozzánk az idegenvezető. Érdekes volt látni a Sas-palotát, a Szent László Székesegyházat, Ady Endre és más híres költők szobrát, hiszen tanórákon is említést tettünk ezekről a történelmi eseményekről, személyekről. Gyönyörű ez a város a szebbnél szebb parkokkal, székesegyházakkal, cukrászdákkal. Volt lehetőségünk egy kis vásárlásra is a szabadidő alkalmával. Kellemesen elfáradtunk, jól esett néhány óra utazás után elfoglalni a szállásunkat Székelyhídon egy gyermekotthonban, amely a Dévai Szent Ferenc Alapítvány jóvoltából működik. Családias, meghitt légkörben fogyasztottuk el a finom meleg vacsorát. Ezután még kicsit beszélgettünk, ismerkedtünk a gyerekekkel, nevelőkkel, majd nyugovóra tértünk. A következő nap programjai közt szerepelt Sződemeter és Érmindszent megtekintése, majd ezen a napon találkoztunk a testvériskolánk tanulóival, pedagógusaival.
Ez az iskola hasonlóan működik, mint a magyarországi iskolák. Ami a legérdekesebb volt számunkra, hogy itt 1-től 10-ig kapnak osztályzatot a tanulók. Gyönyörűen dekorált tantermek teszik otthonossá, meghitté a mindennapi oktatást. A nevelők ott is erőn felül, elhivatottságuknak köszönhetően próbálják oktatni, nevelni a többségében hátrányos helyzetű gyerekeket. Ezután Kölcsey Ferenc szülőfaluja, Sződemeter volt az úti cél. A helybéli református lelkész kalauzolásával megtekintettük a Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális központot, ahol többek
között láthattuk a Himnusz eredeti kéziratát. Megható volt, amikor közösen elénekeltük Kölcsey Ferenc szoBránál a Himnuszt.
Tovább folytatva a kirándulást Érmindszentre érkeztünk, amely Ady Endre szülőfaluja. Két évvel ezelőtt a falu nevét Ady Endrére változtatták, bennünket már ez a helységtábla fogadott. Az Ady Endre szülőház és emlékmúzeum nagyon érdekes volt számunkra, egy
időutazásban volt részünk. Láthattunk régi családi fotókat, berendezési tárgyakat és a költő szobrát. Kellemesen elfáradtunk, de rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak.
Utolsó esténk vidáman telt. Sokat játszottunk, beszélgettünk a gyermekotthon lakóival, barátságok is szövődtek. Ezúton is köszönjük a meleg fogadtatást, a finom ételeket – kiemelnénk a padlizsánkrémet, a zakuszkát és a pritaminpaprika-savanyúságot. Az ebédlő festett, faragott bútorai, asztalai, a gyönyörű festett falak, idézetek, imádságok szorgos kezekről tanúskodnak. Nagy hatással voltak ránk.
Reggeli után elindultunk hazafelé. Útközben megálltunk Nagykárolyban, ahol megcsodálhattuk a kastélyt érdekes és látványos panoptikumával, gyönyörű termeivel, parkjával. A busz indulásáig ellátogattunk egy ortodox templomba, majd ajándékot vásároltunk.Felejthetetlen élményben volt részünk a három nap alatt, jó volt látni azokat a szép helyszíneket, városokat, amelyek egykor a történelmi Magyarországhoz tartoztak, megható volt találkozni és beszélgetni az ott élő emberekkel.
Köszönjük a lehetőséget, bízunk a további folytatásban.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.